Saturday, December 4, 2010

Carta Monalijah:Jenama-jenama yang gah di malaysia

Weehhu, kalau cakap pasal jename-jename yang power lagi hebat bercream pasti kamu-kamu semua boleh namakan satu-persatu kan..kan..kan, contohnya macam padini,voir, alfio raldo dan segala bagai..
tapi dalam banyak-banyak jename yang telah dicipta di dunia ini, hanya ade beberape sahaja jename yang berjaya mencipta impak di Malaysia, nak tahu?, jom kite tengok carta top 3 yang disediakan oleh Monalijah

jadi, tempat ketiga disandang oleh..


tadaaa!!!.. ajinamoto!!!..

kenape?
okeh, mari kita lihat situasi ini

tempat           : dapur newlywed couple
watak utama : si bini(darling)  dan si suami(sayang)




tanpa membuang masa kite terus ketempat kedua
siapakah? eh ke apakah?
jadi,
tempat ke dua disandang oleh
jeng..jeng..jeng



haaa!, jangan pandang rendah dengan jename kotex nih, walaupun sekarang nih dah ada banyak tuala wanita yang lebih berteknologi nano daripada beliau seperti laurier sofi intimate dan sebagainye, namun begitu kotex juga menjadi pujaan hati wanita-wanita diluara sana dikala bulan mengambang..aww~~

ape?, tak percaya?
nak bukti..
 kalo korang nak sangat bukti ,ape kate korang pergi ke kedai runcit di ceruk pedalaman, nun jauh di sana
di sana mana? mari aku suggest



hahah, ade pulakkan kedai runcit cun macam nih kan.. kedai runcit aku la tu.. cube la korang cari..

hah, dah sampai kat kedai runcit di ceruk pedalaman, korang masuklaa, lepastu korang pergi tengok dekat lorong yang paling sunyi kat dalam kedai tu, biasenye tuala wanita diorang letak kat situ.. jarangla korang akan nampak kedai runcit  yang jual tuala wanita kat lorong depan..paling teruk kalau yang gantung tuala wanita macam gantung pisang..err itu buang tebiat ke hape?


dan sememangnya korang pasti akan terkejut melihat bilangan tuala wanita berjename kotex itu berlambak-lambak walhal jename lain seciput je...

gambar diatas reaksi melebih.. cube kire berape banyak kotex kat kedai tu berbanding jename lain..

ape?
tak percaya lagi?

hish korang nih.. kalau susah sangat la nak pegi daerah pedalaman tuh
takpe ade jalan yang lebih senang,

tapi,
ini untuk orang yang tak berape nak segan dah boleh dikatakan open-minded la jugak
 nak senang,
ape kate korang pergi tanye terus dekat abang korang ke, sepupu laki korang ke, boyfriend ke
jename tual wanita ape yang diorang tahu


gerenti diorang jawab kotex, tak pun
"allaa yang pek die warne biru tuh"
lebih kurang mcam tu lah...
kan...kan..kan..kan


jadi, teruja nak tahu jename ape yang menduduki tangga teratas
(kalo tak teruja, buat-buat la teruja, plis..plis..plis kamu jangan marah)
jeng
jeng
jeng
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-JUARA CARTA JATUH KEPADA
-
-
-
-
-
-

MAGGI!!!!

aku tahu  mesti kali ini korang tak deny kan bahawasanya (ecceh ayat kau!) maggi memang layak menduduki tempat pertama.. elleh tak yah nak tipu laa.. blueb..siape tak kenal maggi kat malaysia?
boleh jamin la semua orang pasti tahu maggi..

semua maklum yang maggi adalah sejenis mee segera.. 
tapi,
punyelah hebat impak maggi kat malaysia nih
sampai kite dah tak sebut dah mee segera
terus je sebut maggi

formula mudah;
mee segera = maggi

kan?..kan?..kan?

pernah ke kalau korang pergi pasar raya dengan mak korang lepas tu korang cakap
dekat mak korang
"wahai ibuku, izinkan adinda membeli mee segera berjename maggi? "
(over betul ayat di atas)

tak pernah kan?
elleh tipu lagi

kalau macam rase was-was kan jom kite buat eksperimen
 jadi apa yang kite perlukan untuk eksperimen ini adalah 



kenape memilih mee cintan?..haahah. "tepuk perut tanya selera"
 dan kenape budak tabika kemas?
banyak songeh pulak korang, tengok je la adik-adik korang yang 
innesen lagi berhati suci itu..teeettt!

jadi apabila pek cintan sudah berada di tangan


teruskan perjalanan anda ke tabika kemas
eh? lupe sekarangkan cuti sekolah
lalu, terus menukar destinasi ke taman permainan

dengan wajah cool dan berwibawa 
apalagi
terus menuju ke sekumpulan budak-budak yang terkinja-kinja 
di taman permainan
konon macam nak buat segmen 
"mari mengenal benda!!" (suara doraemon diperlukan disini)
 lepastu,
terus tanya



dengan penuh rase bangge lagi berhemah
pasti mereka akan menjawab MAGGI!

kalau ade pun yang pro bab-bab mee segera nih
paling hebat pun dorang boleh jawab
MAGGI CINTAN
itupun kalau yang profesional lah

jadi

haipotesis kite berjaya!
kesimpulannya
Maggi adalah jename yang glamour di malaysia

-sekian-


2 comments:

IDEA BERNAS OLEH SAIFUDDIN AZMAN said...

hahaa! kelakar lah , yup betui , celah dunia mane pun kat malaysia nih kalau mee segara tetap panggil maggi walaupun jename lain

Azra said...

azman: masheh, maggi is no1!